HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Amino Asit ve Protein Tozu Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?

Amino Asit ve Protein Tozu Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?
Vücut geliştirme ile ilgilenen kişiler, amino asit ve protein tozu gibi konular hakkında bilgi ve merak sahibidir. Çünkü amino asit ve protein tozu, kas gelişimini destekleyen iki önemli şeydir. Peki, kas gelişimini desteklemek için hangisini kullanmak gerekir? İşte bu soruyu cevaplayabilmek ve aralarında seçim yapabilmek için amino asit ile protein tozu arasındaki farklar mutlaka bilinmelidir. Bu farklara değinmeden önce, dilersen tek tek protein tozu nedir, amino asit nedir bir bakalım.

Protein tozu nedir?
Protein tozu, sporcuların günlük protein ihtiyaçlarını sağlıklı ve hızlı bir şekilde karşılayabilmelerini sağlayan besin takviyelerine verilen isimdir. Pratik kullanımları ve kas gelişimini etkili bir şekilde desteklemeleri nedeniyle, protein tozu kullanımı sporcular arasında son derece yaygındır. Protein tozu faydaları deyince akla ilk gelen şey kas kütlesini arttırmak olsa da bunun dışında da vücuda sağladığı pek çok yarar vardır. Çünkü protein, vücudun temel yapı taşlarından biridir ve hücrelerin yenilenip gelişmesi için proteine ihtiyacı vardır. Dolayısıyla kişi, protein tozu kullanarak vücudunun protein ihtiyacını giderdiğinde, tüm bu önemli süreçlere katkıda bulunmuş olur.

Toz formunda bulunan ve sporcuların ihtiyaçlarına karşılık veren protein tozları; whey protein, kazein protein, soya proteini, izole proteinler ve kompleks proteinler gibi çeşitlere ayrılırlar. Bunlar arasında en fazla tercih edileni, hızlı sindirilmesi nedeniyle whey proteindir. Elbette kişi, ihtiyaç ve hedefi doğrultusunda bu protein çeşitleri arasından kendisine en uygun olanını rahatlıkla kullanabilir.

Amino asit nedir?
Amino asit, kasların ve proteinin yapı taşıdır. 23 çeşit amino asit vardır ve vücudumuz bunların tamamını üretemez. Dolayısıyla, vücudumuzun üretemediği bu amino asitleri beslenme yoluyla almak gerekir. Peki, amino asit ne işe yarar? Amino asitler uç uca eklenerek protein sentezlerler. Sentezlenen amino asitler ise ihtiyaç durumunda parçalanarak kullanıma hazır hale gelirler. Amino asitlerin vücudumuzdaki görevleri; vücudumuzdaki asit seviyelerinin düzenlenmesi, bağışıklık sistemimizin güçlenmesi, vücudumuzun ihtiyacına yönelik yararlı maddelerin aktarımı, bedenimizin enerji deposuna destek olmak olarak sıralanabilir. Tüm bu faydalarından dolayı ve özellikle de kas yapımında etkili oldukları için amino asit kullanımı da tıpkı protein tozu kullanımı gibi, sporcular arasında son derece yaygındır.

Amino asit ve protein tozu arasındaki farklar
Görüldüğü üzere amino asitler ve proteinler birbirlerinden ne kadar farklı olsalar da aslında ayrılmaz bir bütünün parçalarıdırlar. Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse; biz protein tükettiğimizde, sindirim sistemimiz proteini tek tek amino asit parçalarına böler ve hücrelerde bölünen amino asitler yeniden birleşerek yeni bir protein oluştururlar. Amino asitler, proteini oluşturan yapı taşlarıdır.

Buradan hareketle; whey protein, alındıktan sonra amino asitlere parçalanır ve ondan sonra da sindirilir diyebiliriz. Bu da amino asit ile protein arasındaki temel farkın, sindirilme süreleri olduğunu gösterir. Bunun dışında, amino asitler saftır ve içeriğinde hemen hemen başka bir şey bulundurmazlar. Oysa protein tozlarının içerisinde karbonhidrat, yağ gibi başka maddeler de bulunabilir.

Peki, hangisini kullanmalısın? Protein tozu ile amino asit arasında bir kullanım önceliği yaratmak, bilimsel bir yaklaşım değildir. Spora yeni başladığında ilk besin desteği olarak whey protein tozu kullanabileceğin gibi, ileri seviye bir sporcu haline geldiğinde de rahatlıkla amino asit kullanabilirsin. Bu iki besin desteği de düzenli bir beslenme ve egzersiz programı ile birlikte, seni en kısa sürede hedefine ulaştıracaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.