HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Sporcular İçin Minerallerin Önemi

Sporcular İçin Minerallerin Önemi
Sporcular İçin Minerallerin Önemi

Sporla ilgilenen çok insan olabilir ancak bunu profesyonel anlamda yapanlar için işler biraz daha farklıdır. Çünkü onlar sporu hem yaşam tarzı olarak görürler hem de bu, aynı zamanda onların işidir. Bu nedenle, her zaman en iyisini yapmak durumundadırlar. Mesela beslenme konusu, sadece spor yapan bir insana göre çok daha önemlidir onlar için. Ve sporcu beslenmesi söz konusu olduğunda proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller gibi dikkat edilmesi gereken pek çok unsur devreye girer. Bu yazımızda, sporcular için minerallerin önemi konusunu detaylıca açıklamaya çalışacağız.

Dilersen öncelikle mineral nedir, ne işe yarar sorularının cevaplarına bir değinelim.

Mineral nedir? Ne işe yarar?

Mineral, vücudun sağlıklı kalabilmek için ihtiyaç duyduğu ve kendi kendine üretemediği inorganiklerdir. Vücut bu yararlı maddeleri kendi kendine üretemediği için, yiyeceklerle alınması gerekir. Peki mineraller ne işe yarar?

Mineraller; kas ve iskelet sistemi, sinir sistemi gelişimine ciddi biçimde katkı sağlarlar. İnsan vücudunun kesinlikle alması gereken 15 çeşit mineral olduğu bilinmektedir. Bizler bu mineralleri günlük içeceklerden, bazı meyve ve sebzelerden alabiliriz. Bazı durumlarda, vücutta mineral kaybı da yaşanabilmektedir. Buna neden olan etmenler arasında ishal, kusma, idrar söktürücüler, terleme örnek olarak verilebilir. Mineral eksikliğini gidermek için ise, bol bol sıvı tüketmek gerekir.

Sporcular için Minerallerin Önemi

Minerallerin insan vücudu için önemini yukarıda belirtmiştik. Ancak söz konusu sporcu performansı ise, bu yararlı maddelerin önemi kat be kat artacak demektir. Çünkü sporcular, kendilerini daha ileriye taşımak için her gün birçok ağır egzersiz yapmakta ve buna bağlı olarak da diğer insanlara göre daha fazla terlemekte; su kaybetmektedirler. Bir sporcunun vücudunun su kaybetmesi demek ise, enerjisinin azalması ve direncinin kaybolması demektir. Dolayısıyla bu, gerekli mineraller alınmadığında mineral eksikliğine bağlı performans kaybı yaşanabileceği anlamına gelir. Mineral eksikliği ayrıca diş, kemik, cilt hastalıkları ve kalp ritmi bozukluğu gibi çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir.

Mineraller sporcu beslenmesi için bu kadar önemliyken, sporcuların yeterli oranda mineral almaması ya da gereğinden fazla alması, onların performanslarını düşürebilir. Bu da spor yaşamlarını tehlikeye sokabilir. Bu nedenle mineral alımı konusunda son derece dikkatli davranmaları; özellikle bol demir, magnezyum ve potasyum içeren besinler tüketmeleri gerekir.

Minerallerin vücuttaki fonksiyonları

Çeşitli minerallerin vücuttaki fonksiyonları kısaca şu şekilde açıklanabilir:

Kalsiyum, kemik ve diş yapısı, kan pıhtılaşması ve sinir iletiminde rol oynar.
Fosfor, kemik, diş yapısında rol oynar ve asit-baz dengesini sağlar.
Potasyum, asit-baz dengesini sağlar ve sinir uyarımı, kas çalışması gibi konular için oldukça önemlidir.
Sodyum, sinir uyarımı ve kas çalışması gibi konularda etkilidir; asit-baz dengesini sağlar.
Magnezyum, kemik, diş yapısını korur; asit-baz dengesini destekler ve enerji oluşumuna yardımcı olur.
Demir, hemoglobin yapımı, enerji metabolizması, enzim yapısı, oksijen taşınması gibi önemli şeylerle görevlidir.
Çinko, protein sentezi ve doku yapımında etkilidir.

Mineral eksikliği belirtileri
 
Minerallerin sporcular için önemine değindikten ve görevlerini açıkladıktan sonra, dilersen bir de mineral eksikliği belirtine göz atalım. İşte magnezyum, demir, potasyum mineralleri eksikliğinde sporcularda görülen bazı belirtiler:

Magnezyum eksikliği; kas krampları, el titremeleri ve vücutta kramp atakları oluşması gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

Demir eksikliği; yorgunluk, isteksizlik, anemi ve düşük performans gibi belirtilere neden olabilir.

Potasyum eksikliği ise; kas güçsüzlüğü, felç, isteksizlik, uyku hali gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.